Chestii-tari - tutoriale,trucuri si distractie doar aici

Va rugam sa va logati pentru a putea cedea link-urile din post-uri!

Multumim

Chestii-tari.hitforum.ro va indeamna sa gasiti ceea ce cautati!

Creeaza-ti propriul server de ikariam ,gladiatus ,triburile sau travian...mai multe informatii gasiti pe acest forum! Have a Smile) day!

  Cum aliniem corect partitiile de pe SSD?

  Distribuiţi
  avatar
  Admin
  Admin

  Mesaje : 215
  galbeni : 603
  Reputatie : 0
  Data de inscriere : 17/11/2011

  Cum aliniem corect partitiile de pe SSD?

  Mesaj  Admin la data de Mar Mar 26, 2013 5:21 am

  SSD-ul este un dispozitiv de stocare a datelor care folosește memorii cu semiconductori, construite pe baza studiilor de fizica stării solide. SSD-urile se deosebesc de unitățile cu discuri dure clasice (HDD) care sunt dispozitive electromecanice cu discuri de stocare aflate în mișcare, prin aceea că SSD-urile folosesc numai microcipuri care rețin datele în memorii nevolatile, fără să aibă părți mobile. SSD-urile sunt mai rezistente la șocurile mecanice, având timp de acces mai scăzut dar preț pe megabait mai mare. sursa wikipedia.

  Inainte de a urma pasii de aliniere trebuie sa fim siguri ca avem modul AHCI activat din BIOS. Daca nu este aceasta optiune activata, SSD-ul va functiona cu viteze foarte mici si se poate strica mult mai repede. Modulul AHCI activat face ca SSD-ul sa poata apela TRIM.
  Cum aliniem corect partitiile de pe SSD?

  Cei care au facut stick-uri bootabile cu Windows vor recunoaste comenzile pentru ca sunt aproximativ la fel, pana intr-un moment.

  Va trebui sa deschidem RUN (tasta windows+R) scriem CMD, apoi tastam diskpart exact ca in poza de mai jos.

  Se va deschide o fereastra noua de comanda. Aici vom scrie list disk si vom observa ca ne vor aparea toate hardurile din calculator. In cazul meu sunt 3: doua de 1 TB normale si un SSD Intel 520.


  Daca este sistemul de operare pe acel SSD mai mult ca sigur va aparea ca Disk 0. Pasul urmator este deja incercuit in poza de mai sus, adica vom scrie select disk 0. Daca in dreptul hardului ar fi fost o alta cifra, am fi pus select disk cifra respecta. Este destul de evident Smile

  Acum ca am selectat partitia, va trebui sa folosim comanda list partition. Aceasta ne ajuta sa aflam daca avem aliniate corect informatiile pe SSD.

  Dupa cum observam SSD-ul este de 111 GB reali + 350 MB system reserved pentru Windows 8.

  Dar pe noi ne intereseaza ceea ce scrie la Offset. Aici vom avea nevoie de putina matematica si trebuie sa verificam daca partitiile se impart la 4 si nu ne da cu virgula.

  partitia 1 – 1024:4=256 – numar intreg, asa ca partitia este aliniata corect.
  partitia 2 – 351×1024:4 – nici nu mai facem calculul pentru ca e multiplu de prima partitie, asa ca e aliniata corect si aceasta.

  Banuiesc ca stiti ca 1 MB = 1024 KB, tocmai de aceea au aparut cifrele acelea mai sus.

  Daca veti face calculul de mai sus si nu va da cum trebuie adica sa fie un numar real, nu intreg, va trebui sa aliniati SSD-ul. Sau, poate, ati incercat un program de testare a vitezei de genul AS SSD Benchmark si ati observat o eroare SSD 31 K BAD. Si aceasta eroare tot din cauza ca nu sunt aliniate corect partitiile din SSD.(cel putin eu am patit-o in momentul in care am pus SSD-ul Samsung 840 pe laptop, iar cel Intel 520 pe calculator).
  Cum se aliniaza partitiile de pe SSD

  Eu imediat dupa ce am vazut ca sunt probleme cu SSD-ul, am ales sa il formatez si problemele au trecut. Stiu ca nu este comod sa reinstalezi Windows-ul, dar… momentan programele care incearca sa faca asta nu prea reusesc sa rezolve problema.

  O alta varianta este folosirea System Recovery, dar tot la formatare ajungem. Cel mai bine este sa salvati fiecare fisier important de pe SSD pentru ca este posibil sa pierdeti date importante de pe SSD.

  Vom avea nevoie de un DVD de boot sau de un stick, dar nu vom selecta instalarea, ci System Recovery Options. Exact ca in poza de mai jos.

  Vom da NEXT si vom bifa Command Prompt.

  Dupa ce avem rezultatul “DiskPart succeeded in cleaning the disk” va trebui sa aliniem SSD-ul. Acest lucru il facem cu comanda:

  create partition primary align=1024

  Nu ne ramane decat sa formatam partitia tocmai aliniata si sa o facem activa. Putem sa o formatam prin comanda

  format quick fs=ntfs

  iar dupa vom scrie active ca sa activam partitia. Vom inchide diskpart cu comanda exit si apoi va trebui sa reinstalam sistemul de operare.

  Aveam de gand in acest articol sa va vorbesc si un pic despre optimizarea SSD-ului, adica dezactivarea indexarii partitiilor, a hibernarii, chiar si system restore pentru a obtine ceva spatiu, dar toate acestea intr-un alta postare pentru ca deja m-am lungit foarte mult cu acesta.

   Acum este: Mar Dec 11, 2018 7:44 am